Ботокс


Всяка емоция предизвиква ответна реакция –усмивка, присвиване на веждите, сбърчено от учудване чело. Дори щастието е вид стрес и оставя отпечатък върху кожата под формата на фини бръчки, които постепенно изплитат паяжината на стареенето.

Терапията с БОТОКС е най-добрият нехирургичен метод за изглаждане на мимическите бръчки в областта на челото, около очите и между веждите.

Инжектирането на минимални количества БОТОКС директно в мускулатурата предизвиква нейното отпускане и кожата над третирания участък се изглажда. Манипулацията се адаптира индивидуално за всеки пациент и има обратим ефект.

Първите промени се отчитат след 72 часа. Максималният ефект е след 14 дни, а продължителността му е 4- 6 месеца. Следваща апликация на БОТОКС се прави след 6 месеца и трайността на ефекта се удължава на 8 - 12 месеца.

Най-подходящи за терапия с БОТОКС са пациентите на възраст 30 - 55 г. При тях кожата е със запазена еластичност и не „увисва" след релаксацията на мускула. При преценка от страна на специалист БОТОКС може да се приложи и при по-млади пациенти или при такива в по-напреднала възраст, в зависимост от индивидуалните особености, както и да бъде комбиниран с други техники - пилинг, лазер, лифтинг.

Ботулиновият токсин, известен с наименованието "ботокс", е открит през 1822 год, а едва през 1968 год. започва неговата употреба за медицински цели. От 1978 год. се прилага в офталмологията, когато очни хирурзи случайно откриват, че с помощта на ботокс успешно се лекуват някои случаи на страбизъм (кривогледство) при децата и блефароспазъм (неконтрулируемо мигане). По-късно намира приложение и в неврологията за лечение на лицев хемиспазъм, шийна дистония (болезнено неврологично заболяване съпроводено със спазъм на мускулите в областта на раменете и шията). През 1992 год. се поставя началото на т. нар. ботокс терапия. Успешно се третират мимическите бръчки на лицето, както и бръчките "пачи крак", а дори намира приложение за лечение на хиперхидроза - състояние на обилно изпотяване.

Ботулиновият токсин представлява мощен невротоксин. Неговото действие се изразява в блокиране на предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно (блокира прехода на ацетилхолин от нерва към мускула). По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т. е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която е разположена отгоре. Този период на релаксация трае от 3 до 14 дни след инжекцията, а ефектът на "изгладените" бръчки - около 6 месеца. През това време ботоксът се разгражда от ензими в организма и нервните окончания възвръщат предишната си функция. В дългосрочен аспект процедурите с ботокс намаляват появата на нови бръчки.

Съществуват данни, че ботулиновият токсин успешно повлиява мигренозните пристъпи, като води до пълното им изчезване, но все още няма достатъчно доказателства.
Ботокс терапия

Ботокс терапията е бърз и безкръвен метод и точно поради тези причини се оказва и много търсен. Много важно е да се отбележи, че процедурите с ботокс са абсолютно противопоказани по време на бременност и кърмене. Препоръчително е ботокс да се използва при пациенти над 30 годишна възраст. По принцип не съществува ограничение на процедурите с ботокс, могат да се правят цял живот, но не е препоръчително да се инжектира токсина на едно и също място повече от два пъти в годината. Ако повтаряте по-често процедурата и тя се изпълнява от непрофесионалист, то съществува реална опасност да получите парализа на лицевите мускули.

Ботокс се прилага в случаите, когато трябва да се изгладят мимическите бръчки по лицето и шията, между веждите, около очите (т. нар. пачи крак) и около устните. Той е в състояние да промени общата визия на лицето, като успешно заличава уморения вид. Токсинът може да "поправи" включително леки дефекти в носа, а също така се справя успешно и със стърчащите уши. Намира приложение и при контролирането на нежеланото изпотяване по лицето и челото. Ботулиновият токсин се оказва особено полезен не само за суетните дами, но и при хора, "тежко" белязани от съдбата - жертви на катастрофи, при инциденти със заливане с киселина и др..

Манипулацията с инжектирането на токсина трае от 5 до 10 минути, като ефектът от нея се проявява след 2 до 5 дни и първоначално продължава около 6 месеца. След повторното му нанасяне, времетраенето му се удължава. Дозировката на ботокса, предназначен за корекция на бръчки, е под 100 единици, като той е екстремно разреден. За сравнение може да добавим, че ако единиците са над 3000, може да бъде убит 70 килограмов мъж. За дълбоките назолабиални бръчки (свързващи носа и устните), ботоксът не би бил най-добрият избор. По-добре е те да бъдат третирани с хиалуронова киселина.

Нежелани ефекти

Усложненията при терапията с ботокс са минимални и преходни. Непосредствено след апликацията може да се наблюдава усещане за тежест, разпъване, повишаване на температурата, главоболие, дразнене на стомаха. Но това е в рамките на нормалното и обикновено отшумява с резорбирането на разтвора.


 

Copyright © 2017 Avis Beauty. All Rights Reseved. Web Design
Avis Medica